SÖZ KONUSU MÜCADELE YÖNTEMÝ ÝLE ÝLGÝLÝ AÇIKLAYICI BÝLGÝ AÞAÐIDADIR.
Týp tarihine baktýðýmýzda, sivrisinekler insanlara hastalýk taþýyanlar listesinde lider durumdadýr. Halk saðlýðý uzmanlarýna göre, sivrisinekler diðer hayvanlardan daha çok ölüme ve rahatsýzlýða yol açmaktadýr.
Sivrisinek Kontrolünde en önemli konu mücadelenin en doðru, en etkili yöntemle çevreyle dost bir þekilde yapýlmasýdýr. Geliþmiþ dünya ülkelerinin tümünde, pek çok hastalýðýn taþýyýcýsý olan sivrisinekler ile mücadelenin en etkin yolunun larva mücadelesi olduðu kabul edilmektedir.
Sivrisineklerle mücadelede kullanýlacak larvasitler arasýnda tek seçenek biyolojik larvasitlerdir. Kimyasallarýn aksine, ekosisteme zarar vermezler ve sadece hedef canlý üzerinde etkilidirler.
Biyolojik larvasit kullanýmý ile kimyasal sivrisinek mücadelesinde karþýlaþýlan, kimyasallarýn hava, su ve toprak yoluyla daðýlarak besin zincirine karýþmasý, bunun insan ve diðer canlýlar üzerindeki olumsuz etkileri, kimyasal kalýntýlarýn çevreye verdiði zararlar gibi büyük ve önemli problemler ortadan kalkmaktadýr.
Neden Biyolojik Larvasitler
• Sivrisinekleri biyolojik olarak kontrol altýna alan tek larvasit grubudur.
• Çevreye ve insan saðlýðýna dosttur, ekosisteme ve insana zararlý olmadýklarý bilimsel olarak ispatlanmýþtýr.
• Spesifik etki mekanizmalarý sayesinde sadece hedef canlý üzerinde toksik etkiye sahiptirler.
• Arýlar, faydalý böcekler, balýklar, memeliler ve sivrisineklerin doðal avcýlarý gibi hedef dýþý canlýlara karþý zararsýzdýrlar.
• Uygulayýcýlar için güvenlidir, her türlü ürüme kaynaðýnda güvenle kullanýlabilirler.
• Sivrisinekleri larva evresinde kontrol altýna aldýklarý için, sorunu kaynaðýnda çözerek daðýlmasýný engellerler.
• Kimyasal insektisitler ve larvasitler gibi sivrisinekler üzerinde direnç geliþimi yaratmazlar. Kimyasal larvasitlere karþý direnç kazanmýþ türler üzerinde dahi etkilidirler.